Sverige, en fristad för sekter?

Med anledninga av artikeln i HD idag som skriver om ”Kristet Center Syd” noterar jag att det mest kraftfulla ett samhälle har att sätta emot ett religiöst samfund, hur destruktivt samfundet än må vara,  är att ställa några frågor, det är allt. Vill en sektledare inte svara så var det inte mer med den saken.

Allt sedan den omtalade debatten om scientologbibeln 1996-1997 har det blivit lättare för obskyra sekter att få arbeta i lugn och ro. Det som hände då var att en privatperson lämnade in scientologbibeln till justitiedepartementet. Eftersom alla inlämnade handlingar till staten är offentliga i enlight sveriges offentlighetsprincip kunde den som ville läsa scientologbibeln. Nu gick inte detta eftersom en mängd scientologer alltid befann sig på justitiedepartementet och turades om att läsa bibeln så att ingen annan fick möjlighet.

Detta fick konsekvenser. Dåvarande regering fick hårda påtryckningar från USA att hemligstämpla den till jutitiedepartementet inlämnade bibeln, vilket också gjordes.” Ett utlämnande kan störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser. Därför ska sekretess gälla, ansåg regeringen.
Från den dagen väger alltså  religionsfriheten tyngre än offentlighetsprincipen. Allt arbete inom religiösa föreningar omfattas tex inte heller av arbetarrättigheter eller kollektivavtal som hos vilka andra arbetsgivare som helst. En psykopatisk sektledare har fria händer att slavdriva sina församlingsmedlemmar för bröd och vatten till betalning eftersom ingen reglering finns. Skattereglerna är dessutom mycket förmånliga för trossamfund. Vill en religiös förening eller organisation starta tex friskola finns inte samma möjlighet till insyn, tack vare den numer så heliga religionsfriheten. Andra lagar som kan stå i konflikt med demokratin, tryckfriheten och offentlighetsprincipen är upphovsrätten. Något som tex scientologerna väldigt strikt utnyttjar just för att förhindra insyn i organisationen.

Samtidigt har det blivit lättare att registrera trossamfund och även få vigselrätt, något som givetvis gagnar alla religiösa ytterligheter, allt från olika sekter till fundamentalistiska trosutövare. Den absolut mest lönsamma ”bolagsformen” torde med andra ord vara att starta ett trossamfund, och det har i alla fall scientologerna insett.

Tack Brinova

Ett svar

  1. Angående påtryckningarna från USA om att hålla Scientologins helmiga dokument dolda bör också tilläggas att Scientologi som ”religion” har större rättigheter än något annat trosamfund i landet, som nyligen demonstrerades i fallet Sklar mot IRS.

    Svenska Scientologkritiker som vill få mer information eller ta del i protester mot $cientologin rekomenderas gå in på whyweprotest (punkt) net.

    Tack för en bra sida 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: