Dags att kräva transparens?

Hur kommer det sig att fanatiska sekter har så fritt spelutrymme?

Inte så konstigt egentligen. Strutsmetoden tenderar att breda ut sig proportionellt med hur mycket information som människan utsätts för. Lättsamheter ála Blondinbella hamnar i fokus och gränsen för hur mycket en surfare i genomsnitt tar till sig på tex  aftonbladets nättidning är på sin höjd en lättbegripplig rubrik.

Väldigt få har tid att kontrollera och ifrågasätta. ”det rör inte mig” är nog en vanlig ursäkt. Tyvär. Detta med att scientologerna i december 2008 köpte lokaler för 50 miljoner och avser att anställa 100 personer på heltid oroar iaf mig. Detta handlar om fanatiskt troende människor som inte skulle drömma om att ifrågasätta den övriga gruppen eller någon längre upp i hirearkin. Frontorganisationen KMR har gett ut en mängd propagandapamfletter fyllda av felaktigheter. Men vem orkar gå igenom vart och ett och punktera lögnerna, och om någon orkade, vem kommer att läsa detta? Nej i princip får propagandan stå oemotsagd. Det är det som av allt att döma är taktiken. Att överösa internet med propaganda och presentera detta i olika skepnader där kopplingarna till scientologin många gånger kan vara svåra att se vid en första anblick.

Men får man inte tro på vad man vill?
Jo det får man. Men är inte en sådan fråga att dra fokus från den egentliga frågan? Får tro utövas hur som helst? När det kommer till tex att döda andra i sin religions namn så håller nog många med om att gränsen är passerad, eller som vissa religiösa sekter där ledaren förgriper sig på barnen i församlingen i guds namn. Inte heller detta accepteras. Skall religionsfriheten få kunna användas som skydd i sådana fall? Jehovas tar inte emot blod, men i sverige har vi löst det som så att sjukvården kan tillfälligt ta ifrån föräldrarna vårdnaden om ett barn om blod behöver ges, men vilka andra interventioner kan vara ok? I vissa länder är scientologin förbjuden då man anses vara kriminella och ett hot mot demokratin och samhällets värderingar. Om en sekt motarbetar att medlemmar söker vård, ska vi som samhälle tycka att det är acceptabelt? Ska vi acceptera att en sekt bedriver en så hetsk propaganda mot medicinsk vård?kmr090210_propaganda

KMR håller sig nog rent juridiskt hårfint nära vad som är att betrakta som kvacksalveri. Om en organisation eller förening propagerar för att en medicinsk behandling skall avslutas så åker man dit enligt kavacksalverilagen. KMR använder istället propagandan som suggestivt förmedlar en bild över hur psykiatrin våldför sig på sina patienter. Att scientologerna själva är ansvariga för dödsfall och tragedier omnämner man aldrig, någonstans utan avfärdar all kritik mot sig själva. Att fel begås inom sjukvården lyfter man fram som något åsykiatrin försöker dölja, men det är väl den egna paranojjan och konspiratoriska andan som lyser igen och projiceras på psykiatrin. Nej enda sättet att minska skadeverkningarna är att lära sig om vad scientologernas agenda egentligen går ut på, dvs att man vill erövra världen genom att besätta maktpositioner i samhället, lägga allt krut på att svartmåla kritiker och slutligen att krossa psykiatrin, och där är alla medel tilllåtna. Demokrati innebär ansvar, och detta borde gälla även trossamfunden. Låt trossamfundens årsredovisningar bli offentlig handling. Ställ kravet att 90-konton skall kräva full ekonomisk insyn enligt offentlighetsprincipen.  Har man rent mjöl i påsen har man inget att dölja, eller?

Dessvärre kommer vi nog få dras med sekter i sverige, även de med 90-konton. Ingen orkar nog bry sig, till scientologernas stora glädje som skär guld med täljkniv under religionsfrihetens skydd, utan att betala skatt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: