Öppen fråga till KMR

Jag har alltid undrat hur man tänkt sig behandlingen av tex akuta psykoser eller fulminanta manier. En person som som varit vaken i flera nätter och som har härbergerat sig i hemmet tex. En inte ovanlig vanföreställning kan vara att det finns dödlig gas utanför bostaden eller att någon underättelsetjänst är ute efter att döda personen. Eftersom sådana personer i regel aldrig släpper in någon i bostaden kommer personen så småningom att svälta ihjäl.
Accepterar ni på KMR att personen svälter ihjäl med respekt för integriteten eller accepterar ni någon form av tvång?

KMR föreslår följande:

MÄNNISKOR MED AKUT PSYKOS. Denna patientgrupp ska erbjudas riktiga ”Vilohem”. Vilohemmen ska vara belägna i natursköna omgivningar. De ska vara indelade i olika avdelningar, som motsvarar olika nivåer. Nivå 1: Gäller för människor med akuta psykoser. Här får patienten stanna i 3-10 dagar tills stadiet med den akuta psykosen har klingat av. Patienten får ett eget rum med en väggfast bädd och sängkläder, ingenting annat. Ingenting som går att förstöra och ingenting som patienten kan göra sig illa på. Här ska vara mycket rent och mycket ljust, stora fönster och bra belysning. Patienterna för röra sig fritt i sitt eget rum och i anslutande gemensamhetsutrymme. Källa KMR sverige.

Här undrar jag hur man tänkt sig. En paranoid person som plötsligt börjar misstänka att giftig gas håller på att tränga in i rummet och är övertygad om att alla människor runt omkring henne vill henne illa kan ta till våld för att rädda sig själv. Fönsterrutor är hårda (och får vi hoppas okrossbara). När personen börjar slå sitt huvud blodigt mot tex det stora fönstret eller golvet, hur gör man enligt KMR-metoden då? Står man och tittar på eller hur gör man?

Kan man då tänka sig att öppna dörren och släppa ut personen i det fria?

Kan man tänka sig att ta till handgripligheter för att förhindra att personen skadar sig själv eller andra? Lägg därtill rösthallucinationer som uppmanar personen att enda sättet att överleva är att döda första bästa barn (eller vem som helst). Tricky one.

Tacksam för svar på ovanstående eftersom detta är verkligheten och det är ju trots allt där vi befinner oss. Visioner bör ju ha lite realitetsförankring.

7 svar

 1. Sanningen är ju att scientologer inte vet ett förbannade något om psykiatri. För tusan, redan en snabbläsning på FASS slår hål på deras propaganda kring biverkningar och dylikt. Men å andra sidan är inte FASS en scientologisk kanal, och stämmer därför illa överens med scientologernas propaganda. Det är ju en del av det hela: man kan inte lita på den medicinska vetenskapen, för där vill man bara tjäna pengar och knarka ihjäl barn. Typ. Såklart man inte lär sig mycket med skygglappar för ögonen. Frågan är väl bara varför man då alls tar ställning i frågor man inte vill ha grundläggande sakkunskap om…

  Detta som ett exempel. En patient med akut psykos behöver antipsykosmedicin (neuroleptika) och kanske även t.ex. lugnande (benso) och antidepressiva läkemedel. Även om det nu rimmar illa med scientologsektens läror, att hellre behandla sjukdommar än låta dem självdö.

 2. Rättelse: ”än att låta patienterna självdö” skulle det naturligtvis stå.

 3. Jag delar givetvis din uppfattning fullt ut, men visst skulle det vara intressant att se KMR försöka formulera svar på frågorna? Inte för att jag i min vildaste fantasi tror att det kommer att ske.

 4. Svaret skulle bli av typen ”vi har rätt och ni har fel”, men lite lagom inlindat så det ser genomtänkt ut.

 5. Det är väl vi andra som inte alls greppat hur det ”egentligen” ligger till. Den trygga vägen är nog att inte ge sig in i en sån här diskussion öht. Bättre att få stå oemotsagd framför en skolklass i årskurs 6. Bjuda på saft, bullar och förmaningstal om att det fult att reta någon som tror på jesus och scientologi. Att man inte heller skall röka eller låta sig drogas ner med concerta.

 6. Jag minns att vi fick besök av Non Smoking Generation i mellanstadiet. Budskapet var ungefär: ”Varför skulle någon vilja röka något som smakar äckligt och som är skadligt för kroppen?” Jag invände faktiskt att de som rökte förmodligen inte tyckte att det smakade äckligt. Men det förtjänade bara en axelryckning och ett ämnesbyte.

  Scientologerna är knappast ensamma om helt verklighetsfrånvänd antidrogpropaganda. Så det är klart att de väljer den infallsvinkeln, där de faktiskt hittar en del gemensamma nämnare med omvärlden. Sedan vet jag inte om deras propaganda mot psykiatrin skulle gå hem i skolorna, men de får ju in en fot och det kan vara tillräckligt.

  Nä, att cannabis ”dödar hjärnceller” är falskt, men det vete tusan om inte sekterism gör det. Lätt att få det intrycket 😉

 7. […] med svåra biverkningar. Om KMR’s inställning till tvångsvård har jag skrivit i ett öppet brev till KMR (gissa om jag har fått något […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: