Behövs det bevis också?

Nu går skam på torra land. Det räcker väl med en sk ip-adress uppsnappad i internetbruset, så vips dras en karusell igång med kostnader på hundratusetals kronor + skadestånd + moms.

Nej, ett hotbrev om att man misstänks för fildelning räcker nog för att de flesta svensons lättar på plånboken. Vad är väl säg 40-50 000 kronor i sammanhanget om alternativet är att gå en civilrättslig fajt som kan kosta en halv miljon?

Vad är väl rättsäkerhet i sammanhanget när de stora spelarna trycker till, med USA i spetsen. Nada!

DN DN2

5 svar

 1. Så här sade riksdagsledamoten Anti Avsan (m) nyligen i en debatt:

  ”Men om man då vill gå vidare som rättighetshavare, ja då får man ju välja om man då ska gå till domstol och fortsätta med tex en intrångsundersökning kan ju vara aktuell, eller att man väljer att stämma direkt om man har tillräckligt mycket. Troligtvis har man ju inte det. Troligtvis så vet man inte vem som är skadegörare, utan i sådana fall så chansar man, och då får man ju välja hur man agerar själv.”

  Känns tryggt att våra riksdagsledamöter har koll och bryr sig om rättsäkerheten och att det verkligen är rätt person som identifieras…

 2. Ja, det känns märkligt att en lag som IPRED klubbats igenom. Jag vet inte om det beror på inkompetens eller påtryckningar. I vilket fall så är det skandalöst att rättsäkerheten haft så låg prioritet när man antog lagen.

  Liknelsen med mc-gängens beskyddarverksamhet är slående. Brott skall utredas av polis, inte privata intressen.

 3. begär man ut en ip i taget eller kan man slänga upp en fet lista till dommaren?

 4. Altså. Det är faktiskt som gamla hderliga Cosa Nostra, (bra liknelse) och lika förlegat sätt från Sk branschen med Hjärndöda gamlingar som inte kommit på något bättre på 40 år sen tegelstenplattorna på 40talet.
  Grunden för den sk Upphovsrättlagen är lagt i slutet av förra seklet med små förändringar under hundra år.
  Man kan inte satsa lite pengar på innovaton och uppfinningsrikdom för att tjäna pengar o då e man som alltid körd oavsett va de gör.
  Folk kolla redan på Streamade filmr via nätet från Pirat servrar och tunnlar runt (USA är ett prakt exemple då man har haft mycket hårda lagar men i praktiken är AntiPiratbyrån bara desperat nu och skickar hotbrev på Måfå).
  Du har altså en bunt idioter som dikterar en del andra ännu större idioter som ska var folkvalda till saker folk inte vill..
  Grattis Demokrati.
  Diktatur 5 Demokrati 0

 5. Väl skrivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: