Rektor förespråkar scientologfront

I dagarna har (eller närmare bestämt2009-04-25, enligt Norrbottens-kuriren) Kikki Lindholm, rektor vid Nilaskolan i Malå tydligen godkänt att propaganda från en av scientologernas frontorganisation, Narconon. Detta har skett, som man förstår , på lektionstid. Föreläsningarna har anordnats genom den i Sverige ökända organisationen RDS, Riksorganisationen för ett Drogfritt Sverige (ej att förväxlas med det seriösa och till förvillelse namnlika RNS, Riksförbundet för ett narkotikafritt samhälle). RDS drivs av scientologen Eva Graaf som fått utmärkelse från självaste presidenten för scientologkyrkan för sina insatser i Sverige. Att verksamheten sponsras nästan uteslutande av scientologdrivna företag är en annan historia. RDS har också uppmärksammats nyligen av uppdrag granskning, men detta verkar rektor Lindholm, antingen inte känna till, eller ännu värre kanske inte besväras av.

Det kan i sammanhanget vara värt att känna till att RDS  sprider direkt felaktig informationenom om psykiatriska läkemedel och att scientologerna anser att psykisk sjukdom inte existerar enligt psykiatrins diagnostik? Detta lär man ut:

 • Vissa läkemedel är beroendeframkallande och innehåller narkotika. Idag äter ca 1 miljon svenskar dessa vanebildande läkemedel. Dessa läkemedel används mot oro, ångest, sömnsvårigheter, depressioner och psykoser. Ett gemensamt namn för dessa är psykofarmaka. Bruk och missbruk av dessa läkemedel kan orsaka beroende och långvarig abstinens med värk i kroppen, nedstämdhet, yrsel, koncentrationssvårigheter, förvirringstillstånd och en känsla av att tappa förståndet.Dessa läkemedel ges även till barn.

Ovanstående citerat från Narconon Göteborg, samma information som RDS använder sig av.

Sammanfattningsvis vill man få ungdomar att förstå att läkemedel mot allvarliga sjukdomar så som depressioner, som skördar flera hundratals liv årligen i självmord, och som orskar enormt lidande för tio-tusentals personer årligen, bara i sverige, är att betrakta som ”droger” eller narkotika om man så vill. Man förtydligar också att i det sista påståendet, att  ”dessa läkemedel ges även till barn”. Mer om detta och andra vilseledande och felaktiga påståenden som helt saknar vetenskapligt stöd här. Detta är vad rektor Kikki Lindholm hyllar, och vill att barnen skall få inpräntat i skolan.

Varför?
Svaret är enkelt ock välbekant. Scientologkyrkan tillsammans med en annan frontorganisation, KMR,  bedriver ”krig” mot psykiatrin, scientologins största fiende, enligt dom själva. Scientologen Eva Graaf på RDS citeras i kuriren, där hon säger: ” – Vi använder Narconons evidensbaserade metod”. Detta är mycket anmärkningsvärt!

NARCONON ÄR INTE NÅGON EVIDENSBASERAD BEHANDLINGSMETOD, utan har tvärtom avråtts som behandling mot missbruk! Numera finns mig veterligen ingen kommun som betalar för behandling enligt grundaren till scientologin, L Ron Hubbards metod Narconon. Läs gärna mer om tex Överläkare Ulf Brettstams mycket intressanta  granskning och synpunkter , eller på wikipedia, eller här på bloggen. Nedan lite referenser som helt emotsäger både RDS och Narconons lögnaktiga påståenden:

 • I en rapport daterad 20 mars 1997 presenterar Socialstyrelsen resultatet av en av länsrätten i Skåne (mål nr 3624-96) begärd utredning av Narconons verksamhet. I rapporten konstaterar Socialstyrelsen att behandlingen saknar vetenskapligt stöd och att den kan vara farlig.

Ett tips till rektor Kikki Lindholm är att använda sig av seriösa organisationer när man bjuder in föreläsare till skolor. Att RDS har ett sk 90-konto har inget att göra med hur seriöst innehållet är, eftersom ”välgörande ändamål” inte på något vis behöver vara evidensbaserat. Exempel på seriösa organisationer är tex:

Kuriren

Annonser

20 svar

 1. […] inte hlla mig, d detta r s pass upprrande. Jag fick med ngra punkter iaf. Finns att lsa hr Tillgg, ndringar och synpunkter mottages grna d det blev skrivet p en hft, med smnig […]

 2. Bra inlägg annars. Hoppas skolan och föräldrarna ser detta och förlåter oss för att vi inte upptäckte det tidigare och kunde förvarna dem.

  (red anm. Tack för stavningskontrollen)

 3. Det står Eva Graaf i Kuriren, men ordförande i RDS er jo Åsa Graaf. Feil navn. Kurirens feil?

  Kan du legge på informasjon om lenkene til dokumentene fra Norge og California så folk ikke trenger å trykke på dem? Den fra Norge er en rapport fra helsedirektoratets kunskappssenter. Den fra California er fra undervisningsdepartementet i California.

 4. Vir, Javisst, det skall jag göra

 5. Scientologsekten, kan du en gång för alla referera till var det står att scientologer anser att psykiska sjukdomar inte existerar? Sen detta tjafs om evidensbaserat. Var lobotomi evidensbaserat? Faktum är att det finns många patienter som vittnar om stora problem vid användandet av SSRI-preparat etc. Detta är icke att förakta och bör uppmana till stora försiktighetsåtgärder.

  För övrigt har självaste Socialstyrelsen nu gått ut och rekommenderat KBT i stället för antidepressiva mediciner vid depressioner etc, detta sedan bla. KMR visat på de ökade självmordsrisker som föreligger vid medicinsk användning.

 6. Insulinshock var INTE evidensbaserat.
  Lobotomi var evidensbaserat men oetiskt.

 7. Länk till definition av evidensbaserad vård:
  http://www.sbu.se/sv/Evidensbaserad-vard/

  Enligt den skall de tre faktorerna vårdpersonals bedömning, patients upplevelse samt vetenskaplig evidens alla vara uppfyllda för att EBM skall vara uppfyllt. Ifråga om lobotomi så tror jag knappast patienterna tyckte det var en bra idé, en del blev mer eller mindre övertalade, mycket svåra biverkningar som alla vet, alltså kan det inte ha varit evidensbaserat. Dessutom används inte metoden i dag. Evidenbaserad my a**.

  Bra för övrigt att Kikki Lindholm tar initiativ och sprider Narconons metoder. En stor eloge!

  Citat: “dessa läkemedel ges även till barn”. Menar du att de inte ges till barn? Det finns barn som får läkemedel med biverkningar och risk för självmord etc.

  I Utah använder poliserna sig av Purification Rundown med fint resultat: http://www.utah-detox.org/ De beskriver bla hur handdukarna blir färgade av all smuts som kommer med svetten.

 8. Vad enskilda scientologer anser kan jag inte uttala mig om, däremot är scientologkyrkan ganska tydliga i sin verklighetsfrämmande aversionkritik mot hela psykiatrietablissemanget. Du läser väl freedom mag? Gullevi Almgren tycker jag uttrycker sig väldigt tydligt angående psykiatrin med bl.a sk bevis för att psykiatrin låg bakom 11 septemberattacken.

  Att det finns biverkningar på SSRI som med alla andra läkemedel är ju inte kontroversiellt eller förnekas av psykiatrin, så vad är din poäng? KMR tex, menar ju att psykiatrin mörkar biverkningar och försöker få så många som möjligt att använda psykoafarmaka.

  Att du Nils, som varandes scientolog inte känner till scientologkyrkans ständiga förnekande av DSM4 tycker jag är märkligt, och några referenser till detta känns lika onödigt som att bevisa att påven är katolik.

  Jag kan vända på det och be dig presentera en enda initierad scientolog som öppet rekomenderar en person att besöka en psykiatriker om man är deprimerad eller lider av tvångstankar eller ångets, ja vad du vill.

 9. Vänta nu, jag vill faktiskt gärna se en referens till att någon scientolog eller scientologorganisation förnekar psykisk sjukdom. Jag har aldrig hört talas om det. Däremot debatteras huruvida DSM-IV försöker skapa ett samhälle där man kan peka ut folk som psykiskt sjuka och stigmatisera dom.

  För att ge dig en referens. Jet Heller, OT 8, svarar följande till en person med psykiatrisk historia som frågar om scientologin är något för honom:

  ”Sorry to hear of your predicament. I would not recommend Scientology to you. Scientology is there to help make the ”able more able”, not to rescue people in dire circumstances as yourself. Psychiatry, and psych-medication, is the right solution for you! Best of luck! I Hope that Lithium keeps doing the job for you. Jet Heller, OT 8″

  Länk: http://en.allexperts.com/q/Scientology-1751/2008/6/bipolar.htm

 10. ”Scientology is there to help make the ‘able more able’, not to rescue people in dire circumstances as yourself.”

  Njaaa…. Som OT ska man ju kunna vara ”at cause” över MEST. Det står i Dianetik att den som är Clear ska vara fri från sjukdom etc. Tror det står på samma ställe som det står att en Clear får perfekt syn och inte behöver glasögon, men är inte helt säker. Har för mig att det står i Science of Survival att cancer kan (endast) botas genom auditering och detta blev även berättat för en tysk undercover-reporter av Scientologerna i Berlin.

  Som OT ska du ju också få superkrafter och enligt Scientologins reklamutskick är superkrafter det bästa sättet att uppnå slumålet, clear the planet. Säger man ”clear the planet” på svenska eller har vi nån bra översättning på det?

  I LA såg jag ett flygblad runt Big Blue på L Ron Hubbard way som sa nåt om att få ”2 billion megawatt OT powers”.

  Att folk går på sånt där… snackade med en norsk Scilon på facebook som sa att förut var hans liv riktigt dåligt men nu när han är Scientolog kan han få saker att sväva och höra vad folk säger fyra kvarter bort.

 11. Jag vill påminna om att OT I – VII är s.k. pre-OT nivåer. Upp till Clear och OT VII handlar mest om att plocka bort ”laddningar” etc. OT VIII är den första ”riktiga” OT-nivån, dvs man riktar in sig på beslut, postulat etc hos thetanen när han har gjort sig mindre och mindre kapabel i sitt förflutna.

  Citerar Jet Heller igen, den mest nyanserade scientologen på nätet för tillfället enligt mig: (Länk: http://en.allexperts.com/q/Scientology-1751/2008/7/Exteriorization-1.htm)

  ”Honest OT VIIIs would tell you that their psychic abilities are modest, though for the minor percentage of OT VIIIs who scaled up to this level honestly, even these minor escalations in psychic ability are a scientific triumph.”

  ”Complete cause over MEST” is an OLD, OLD definition of ”OT VIII”. The truth is, such ability is gained over a large spectrum of OT levels beyond what is offered as OT VIII.”

 12. Nils- kolla in Peter U Larsson, scientologen och psykisk sjukdoms-förnekande pajasen som öppet menar att psykisk sjukdom inte finns enligt scientologerna.

 13. “Honest OT VIIIs would tell you that their psychic abilities are modest”

  undrar hur många megawatt det ligger på då xD

  Sen kan ju också tilläggas att det inte finns några bevis på att det faktiskt finns OT-krafter. Men det brukar bli ganska meningslöst att påpeka sånt eftersom standardkonversation kommer gå såhär ungefär:

  ”LRH did research!”
  ”Have you ever seen this research? Can I see it?”
  ”Now you’re just forwarding an agenda of hate and religious redicule”

  ”Complete cause over MEST” is an OLD, OLD definition of ‘OT VIII’. The truth is, such ability is gained over a large spectrum of OT levels beyond what is offered as OT VIII.”

  Det lär vi aldrig få veta. Å ena sidan ska man inte ändra på hubbards läror, det är ”squirreling”. Å andra sidan har ju Miscavige ändrat en hel del och bortföklarat det med att tidigare uppgifter inte var vad Hubbard egentligen skrev. RTC ändrade ju den andra dynamiken från ”Sex och Familj” till ”Kreativitet”, men jag ser det högst osannorlikt att Hubbard höll massa föreläsningar om Dianetik under många många år utan att inse att han skrev fel.

  Men tillbaka till superkrafterna så kommer det oavsett vilken nivå man lär sig dem och oavsett hur mnga kroppstethaner du måste få ur dig – det finns inga bevis för att OT-krafter existerar och såvitt jag vet har ingen sett LRH’s forskning. När man hört LRH tala om sin forskning hör man bara påstående efter påstående, aldrig någon refferens till tester eller rapporter.

  Nils, du svarade aldrig på om svenskan har ett uttryck motsvarande ”clear the planet”. Jag vill veta :/

 14. Ang. att psykisk sjukdom inte finns. Kan inte någon ange källa och citat? Skilj på när scientologer kritiserar behandlingsmetoderna och påståendet att psykisk sjukdom inte finns.

  Det är av väsentlig vikt att förstå att ”Bron'” är designad på en gradient-nivå, dvs ett litet steg i taget. Jag tror att i framtiden kommer man vid en OT X-completion börja snacka om att man har kommit någonstans på bron dock.

  Upp till Clear, några hundra timmar processing.
  Flera hundra timmar från Clear upp till OT VII kanske.
  OT VII tar några år, säg grovt ca 1000 timmar.
  Totalt från icke-scientolog upp till OT VII Solo NOTS completion ca 1 500 – 2000 tim auditering, som värst flera tusen timmar vad jag förstår.
  OT VIII tar några veckor.

  Ett litet steg i taget alltså. Men jag har vid ett tillfälle umgåtts med flera personer som auditerade på OT VII och maken till ”rent theta space” har jag aldrig upplevt sedan dess, helt avturbulerat. Svårt att förstå om man inte upplevt det. Det är nåt med allt detta inom scientologin, det står helt klart. Sen förefaller det vara så att man måste ligga på en viss spirituell minimi-nivå för att kunna tillgodogöra sig auditeringen. En fotbollshuligan är nog svår att med rådande teknologi få upp till true OT VIII exempelvis.

  Clear the planet? På svenska? Ingen aning.
  Cleara planeten?

 15. ”Our next step is eradicating psychiatry from this planet, we will triumph!”

  -David Miscavige ”22nd anniversary of the International Association of Scientologists in West Sussex

 16. Du citerade en kampanj mot psykiatrin. CoS bedriver en PR-kampanj och den bör väl tas med en nypa salt enligt min mening.

  Jag frågade efter citat mot att psykisk sjukdom inte finns.

  ”Ang. att psykisk sjukdom inte finns. Kan inte någon ange källa och citat?”

 17. Det blir egentligen en semantisk fråga, inte en tolkningsfråga, utan en semantisk.

  Jag har aldrig påstått att scientologin förnekat psykiskt illabefinnande. Däremot förnekar man psykiatriska diagnoser enligt APA’s DSM4. Billiga retoriska knep som att psykisk sjukdom inte exisrera baserar man på att det inte finns något blodprov man kan ta som bevisar att det föreligger depression, eller tex ADHD.
  Detta med att ställa diagnos utifrån symptom verkar man inte känna till. Ta migrän tex

  Som vanligt är just CoS lite försiktigare i sina uttalanden och låter CCHR vara rösten utåt, men man stödjer CCHR fullhjärtat. Jag har aldrig hört att CoS officiellt tagit avstånd från en enda av de tokigheter, överdrifter, påhitt förvanskningar eller lögner som CCHR eller KMR sprider.

  CCHR och CoS lever i symbios. Har du läst på KMR’s hemsida?
  Där finner du väl hur många citat som helst.
  http://www.kmr.nu/intro_1.htm

  Skrämmande läsning, om man träffat personer med psykiska sjukdommar. Biverkningar till trots, kan många med psykossjukdommar, affektiva sjukdommar, neuropsykiatriska funktionshinder leva i samhället och klara av både arbete och familj, mot tidigare (den tiden scientologerna och CoS lever kvar i) då dessa personer krävde slutenvård.

  Tror man på psykisk sjukdom, vill man knappast eradikera psykiatrin, då vill man väl snarare ge den mer resurser, utveckla den och förbättra den, eller kanske reformera den, men nej, man vill utrota den. Detta är svårt att få att gå ihop med den vetskap den medicinska vetenskapen känner till om psykisk sjukdom i dagsläget.

  Det finns liksom inget utrymme till olika tolkningar här. Budskapet är nästan överydligt, tycker du inte det?

  Återigen, ingen förnekar att psykiatrin inte kan bli bättre, men hallå, har du läst Peter U Larssons propaganda? Har du försökt att kommunicera med denna person? Gör gärna det.

 18. Jag kommer att ta kontakt med Peter U Larsson och KMR för att få deras utlåtanden och därefter bemöta detta.

  Jag har förresten dragit igång en egen blogg nu på http://hubbardianen.wordpress.com/ där jag kommer att avhandla diverse ämnen.

  Självklart kommer jag fortfarande titta in här ibland och ge mina synpunkter.

 19. Roligt att du skaffat en egen blogg. Den kommer jag följa med spänning.

  Det skulle vara mycket intressant att ta del av av vad du kommer fram till i dina kontakter med PUL och KMR

  Du kan alltid känna dig välkommen till min blogg.

  Ha gärna i åtanke att KMR, oavsett vad man inofficiellt försöker låta påskina gentemot dig, är tydliga med att man vill utplåna den ondskefulla psykiatrin, och att detta inte är detsamma som att vilja reformera psykiatrin. Psykiatriker är som bekant legitimerade läkare i botten precis som alla andra läkare, men med specialistkunskap på psykiska sjukdomar. Denna kompetens sågar man helt och hållet, trots att psykiatri är precis som vilken annan medicinsk vetenskap som helst.

  Bered dig på att dränkas i sk fakta med massor av obskyra källor, fakta blandat med lögner och förvrängningar. Billiga knep som att likställa samvarioation med orsakssamband är ett jättevanligt knep som kanske går hem hos pöbeln möjligen. Om en person som begår något kriminellt eller annat destruktivt och någonsin har haft kontakt med psykiatrin eller medicinerar med psykofarmaka ser man det alltid som ett orsakssamband, vilket är både absurdt och ett billigt knep. Att det ibland förhåller sig så är en helt annan sak, men det förstår givetvis en normalbegåvad person.

  Märkligt nog verkar både KMR och PUL vara specialister på just psykisk sjukdom, eftersom man kan avråda psykiskt sjuka att söka psykiatrisk vård. Detta till trots vill man inte ta en konstruktiv diskussion. Möjligen om man lämnar ut sig med fullständigt namn, vilket man givetvis inte gör mot bakgrund av ”fair game” och vips blir man betraktad som oseriös och ingen diskussion kommer till stånd.

 20. Scientologi kyrkan med alla deras öppna och dolda underavdelningar har en strategi. Att infiltrera varje social och samhällerlig verksamhet igenom att placera in scientologer i varje styrelse.

  Deras behjärtansvärda insatser i samhället fyller främst 1 syfte att skapa gott anseende för Scientologikyrkan.

  Tips till den som är nyfiken på var Scientologi är
  1 Se vad avhoppare har att säga
  2 Se vad kritiker har att säga
  3 Se vad Scientologerna själv säger
  4 Ställer du frågor till Scientologer så klarar dom ej att vara raka och ärliga, Detta är deras svaghet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: